Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Spotřební průmysl

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

SPOTŘEBNÍ PRŮMYSL

Spotřební průmysl představuje skupinu odvětví vyrábějících převážně předměty určené ke krátkodobé či dlouhodobé spotřebě.
Nejrozvinutějším odvětvím je textilní průmysl.Současný textilní průmysl využívá ve velké míře i chemické vlákna.Největšími středisky jsou Liberec(vlnařství), Náchod,Dvůr Králové a Krnov(bavlnářství).Mimo tuto oblast má bohatou tradici Vlnařské výroby Brno.

PRŮMYSL ODĚVNÍ
Na textilní průmysl navazuje průmysl oděvní.Jako mladší odvětví je koncentrován do několika velkých středisek. Tradičním centrem je Prostějov.

PRŮMYSL KOŽEDĚLNÝ A OBUVNICKÝ
Většinu surovin musíme dovážet.Největším střediskem obuvnického průmyslu je Zlín, Zruč nad Sázavou a Třebíč. Středisky kožené galanterie jsou Klatovy a Přerov.

DŘEVOZPRACUJÍCÍ PRŮMYSL
Dřevozpracující průmysl navazuje na hlavní oblasti těžby dřeva v horských a podhorských územích a na větší lesní celky. Zde nacházíme především závody na prvotní zpracování dřeva-pily. Na střední Moravě,ve středních a jižních Čechách je soustředěna výroba nábytku. Bohatou tradici i světové jméno má výroba tužek, zápalek, dřevěných hudebních nástrojů.

PRŮMYSL PAPÍRU A CELULOZY
Výroba papíru a celulozy vyžaduje velké množství vody, a proto tyto závody nacházíme vždy v blízkosti vodních toků. K největším závodům patří kombinát v Paskově u Ostravy, ve Větřní na horním toku Vltavy a ve Štětí na středním Labi. Odpadky vznikající při výrobě značně znehodnocují kvalitu vody.

SKLÁŘSKÝ PRŮMYSL
Hlavní oblastí sklářské výroby jsou stále severní a severozápadní Čechy.Světoznámým střediskem výroby bižuterie je Jablonec nad Nisou.

PRŮMYSL PORCELÁNU A KERAMIKY
Výroba porcelánu je soustředěna do okolí vysoce kvalitních kaolinů v západních Čechách. Většina užitkového porcelánu se vyrábí v okolí Karlových Varů.

Keramický průmysl
Vyrábí z jílu, lupků a dalších surovin. Je rozvinut především v okolí Plzně a Rakovníka, na Moravě jsou největším střediskem Velké Opatovice.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT